New beetle club

Welk rijbewijs voor vrachtwagen besturen?

vrachtwagen huren

Welk rijbewijs voor vrachtwagen besturen?

Geplaatst op

Om aan de slag te gaan als vrachtwagenchaufeur dien je in bezit te zijn van het rijbewijs C. Zodra je dit papiertje hebt, mag je met een vrachtwagen de openbare weg op. In dit blog leggen we uit waar je aan moet voldoen om het rijbewijs C te halen en hoe de code vakbekwaamheid hierbij kan helpen.

Wat is het rijbewijs C precies?

Het rijbewijs C is benodigd om vrachtwagenchauffeur te worden of voor het huren van een vrachtwagen. Met dit rijbewijs mag je zowel nationaal als internationaal goederen vervoeren, wat meestal met een vrachtwagen gebeurt. Met het rijbewijs C laat je zien dat je in staat bent om een vrachtwagen op een vertrouwde en bekwame manier door het verkeer te besturen.

Hoe oud moet je zijn voor het rijbewijs C?

Om het rijbewijs C te halen moet je minimaal 21 jaar oud zijn. Het besturen van een (zware) vrachtwagen is namelijk een grote verantwoordelijkheid, waar zeer strenge eisen aan worden gesteld. Het is mogelijk om een vrachtwagen te rijden vanaf je 18e met het gewone C1 rijbewijs. De voorwaarde hieraan is dat je voor maximaal 12 uur per week een vrachtwagen mag besturen. Wil je langer rijden, dan moet je een verklaring 95 hebben.

Hoe lang is het rijbewijs C geldig?

Het rijbewijs C is sinds 2013 in alle Europese landen even lang geldig, namelijk 5 jaar. Dit betekent dat je om de 5 jaar moet aantonen dat je voldoende rijvaardigheid hebt om een vrachtwagen te besturen.

Het behalen van het rijbewijs C

Om het rijbewijs te behalen dien je een uitgebreid opleidingstraject te doorlopen. Hiermee toon je aan dat je genoeg theoretische en praktijk kennis hebt van het vak. Het traject verloopt als volgt:

Theorie deel 1: de verkeersregels en hoe je die toepast met een groot en waar voertuig. Dit duurt 4 volle dagen.

Theorie deel 2: gaat over de administratie omtrent het besturen van een vrachtwagen; je leert hoe je de tachograafschijf moet gebruiken en hoe vaak je moet rusten. Dit theoriegedeelte duurt 2 dagen.

Theorie deel 3: in deel 3 wordt je slagvaardigheid beoordeeld. Hoe reageer je op (ongewone) omstandigheden? soms wordt dit gedeelte na praktijk deel 1 afgenomen.

Praktijk deel 1: tijdens het eerste praktijkgedeelte wordt beoordeeld hoeveel uren les je nodig gaat hebben om vrachtwagenchauffeur te worden. Iemand die al over een C1 rijbewijs beschikt kan mogelijk met minder uren het C rijbewijs halen.

Praktijk deel 2: Het examen dat bij de CCV divisie van het CBR wordt afgelegd. De CCV ziet erop toe dat beroepschauffeurs capabel en bekwaam zijn en dat alle aspecten van het vrachtwagen rijden correct worden toegepast

Praktijk deel 3: een praktische toets op een besloten terrein.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden