Een laadpaal maakt het makkelijk om je elektrische auto op te laden aan huis
Geplaatst op
Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Steeds meer mensen stappen over op een elektrische auto (EV) vanwege de lagere uitstoot, lagere verbruikskosten en het groeiende aanbod van aantrekkelijke modellen. Maar om echt zorgeloos elektrisch te kunnen rijden, is een laadpaal aan huis een enorme uitkomst. Geen gedoe met openbare laadpalen of wachten tot er eentje beschikbaar is: je plugt je auto gewoon in zodra je thuiskomt.
Gemak dient de mens
Een van de grootste voordelen van een laadpaal aan huis is het gemak. Je hoeft niet meer op zoek naar een openbare laadplek in de buurt of wachten tot een andere EV-bestuurder klaar is met laden. In plaats daarvan parkeer je op je oprit of in je garage, sluit je de laadkabel aan en klaar ben je. Je auto laadt op terwijl jij slaapt, werkt of ontspant. De volgende ochtend stap je in een volledig opgeladen auto – alsof je je telefoon aan de lader hebt gelegd.
Sneller laden dan met een gewoon stopcontact
Hoewel het technisch mogelijk is om je auto op te laden via een standaard 230V-stopcontact, duurt dat lang en is het minder veilig. Een laadpaal biedt daarentegen veel hogere laadsnelheden en is speciaal ontworpen voor EV’s. Een standaard thuislaadpunt levert vaak 3,7 kW of 11 kW, afhankelijk van je aansluiting en de capaciteit van je auto. Daarmee is je auto in de meeste gevallen binnen een nacht volledig opgeladen.
Veilig en toekomstbestendig
Een laadpaal wordt professioneel geïnstalleerd en voldoet aan alle veiligheidsnormen. Het systeem is uitgerust met bescherming tegen overbelasting, kortsluiting en aardlekproblemen. Daarnaast zijn veel moderne laadstations “slim”: ze kunnen communiceren met je energiemeter en passen het laadvermogen aan op het energieverbruik in huis. Zo voorkom je dat de stoppen doorslaan als je bijvoorbeeld ook de wasmachine en de oven tegelijk gebruikt. Bovendien zijn slimme laadpalen voorbereid op de toekomst. Denk aan koppelingen met zonnepanelen, zodat je jouw auto kunt laden met zelfopgewekte stroom, of dynamic load balancing die rekening houdt met je totale stroomverbruik.
Financiële voordelen
Naast gemak en veiligheid zijn er ook financiële voordelen. Thuis laden is vaak goedkoper dan laden bij openbare laadpunten, zeker als je een dynamisch energiecontract hebt of stroom opwekt met zonnepanelen. Bovendien kun je in sommige gevallen subsidie krijgen voor de aanschaf en installatie van een laadpaal, of de kosten aftrekken als je de auto zakelijk gebruikt.
Gewoon makkelijker laden
Een laadpaal aan huis is een slimme investering voor iedereen met een elektrische auto. Je laadt sneller, veiliger en goedkoper op, met het comfort van je eigen oprit. Zeker als je regelmatig rijdt of meerdere elektrische voertuigen in het huishouden hebt, maakt een laadpunt thuis het verschil. Elektrisch rijden was al aantrekkelijk – met een eigen laadpaal wordt het nóg makkelijker. Een volvo laadpaal maakt het makkelijk om je elektrische auto op te laden aan huis!